Vad betyder regeneration?

Ordet regeneration används allt oftare i miljösammanhang, inte minst av oss på Camino, när vi pratar omvärldsbevakning, framsynsarbete och hållbarhetsarbete 2.0. Här ges en lite mer utförlig förklaring av ordets betydelse och ursprung.

Tänk dig en värld där samhällen fungerar mer som ute i naturen. Där saker och relationer växer organiskt, där mångfald och diversitet är en förutsättning för framgång, där den enes avfall blir den andres resurs och där samarbete är A och O.

Det finns mycket att lära från naturen och lärdomar därifrån används inom design under namnet biomimcry, när man använder varandras restflöden inom industrin kallas det för industriell symbios, att cirkulera saker i kretslopp kallas cirkulär ekonomi. Men det finns mer att lära av naturen, bland annat om dess enorma läkande förmåga och potential för att hantera mänskligt skapade kriser. Att återuppbygga, återskapa och att låta saker ta hand om sig själva kallas för regeneration och är ett ord som börjar dyka upp allt mer.

Regeneration är ett ord som används inom biologi för att beskriva processen där en organism återskapar förlorade vävnader eller kroppsdelar. Vissa maskar, ödlor och sjöstjärnor gör detta, men även en mänsklig hud återskapar sig själv med lite tid.

Men regeneration är också ett koncept som alltmer används i miljösammanhang. Det går längre än hållbar utveckling och syftar till att inte bara bevara utan också förbättra och återskapa ekosystem. Det handlar om att skapa system som är självförnyande och bidrar till att stärka den naturliga miljön.

Det som är så viktigt med den regenerativa utvecklingen är att det erbjuder en väg framåt som inte bara minskar vår negativa påverkan på planeten utan också aktivt förbättrar och återställer den. Genom att implementera regenerativa principer kan vi skapa system som är hållbara, robusta, motståndskraftiga och som stödjer både mänskligt och ekologiskt välbefinnande. Ett exempel på vad det kan innebära är att plantera rätt typ av träd på rätt plats, eller ännu bättre att låta fungerande skogsekosystem vara och växa. Detta kan innebära att träden binder enorma mängder koldioxid och även metan – en ännu mer potent växthusgas. Medan andra lösningar på att minska koldioxidutsläppen är begränsade i mängd så binder ekosystemen i de välmående skogarna och våtmarkerna mer och mer med tiden.

Inom regenerativ design kan man också titta på system och strukturer i naturen, exempelvis hur djur och växter alltid använder minsta möjliga mängd energi för största möjliga effekt. Som fågelns ihåliga skelett som gör fågeln lätt men ändå ger den en stark form. En regenerativ produkt bidrar till att bygga upp eller återskapa ekosystemen, såsom att öka bipopulationen i ett område.

Grundprinciper för regeneration

  1. Helhetssyn: Att se på system som en helhet där alla delar är sammanlänkade.
  2. Återställande: Att aktivt förbättra och återställa skadade ekosystem.
  3. Resiliens: Att bygga system som är motståndskraftiga mot förändringar och störningar.
  4. Samarbete: Att arbeta tillsammans med naturen och lokalsamhällen för att skapa långsiktiga lösningar.

Publicerat

i

av

Etiketter: